Wykonanie
Przepyszne jagodzianki odrywane, które podpatrzyłam na blogu u Danusi - może i pracochłonne ale ich smak wynagradza każdą poświęconą im minutę :) Dzięki pieczeniu ich w mniejszej blaszce i bez odstępów ciasto w środku jest puszyte i mięciutkie, a jednocześnie bez problemu można je podzielić na porcje. Nadzienie jest cudowne, nie wypływa ze środka - po prostu pychotka! Nawet mój mąż, który nie lubi
jagód zjadł 3 porcje :)

SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35)Rozczyn:1 szkl ciepłego
mleka (nie gorącego)1 płaska łyżka
cukru pudru30 g
drożdży (świeżych)3 szklanki
mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa)Ciasto:80 g stopionego letniego
masła2
żółtka3 łyżki
cukru pudruszczypta
soliNadzienie:25 dag
jagód (12 czubatych łyżek)1
białko1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru pudruWierzch:
olej do smarowania bułeczek1
białko1 łyżka
mlekaKruszonka:60 g
masła1/2 szkl
mąki1/2 szkl
cukruLukier:2/3 szkl
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny lub
wody1. Rozczyn :
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek.
Cukier i
drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, wlać do
mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była
mąka, odstawić na 15-20 minut aż rozczyn zacznie pracować (
drożdże się "spienią" i wyjdą nad
mąkę).2. Ciasto :Do gotowego rozczynu dodać
masło,
żółtka,
cukier puder i
sól, wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) aż zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się już kleiło do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut).3. Nadzienie :
Jagody umyć i osuszyć.
Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać
mąkę i
cukier, wymieszać z
jagodami.4. Formowanie bułeczek :Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę
oleju, moczyć w nim dłonie i z każdej sakiewki uformować kuleczkę, po czym odłożyć na blaszkę złączeniem do dołu (w 3 rzędach po 4 szt, w równych odstępach zostawiając miejsce na wyrośnięcie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto wypełni pawie całą blaszkę).5. Wierzch i kruszonka :Zrobić kruszonkę: wsypać do miseczki
cukier,
mąkę i
masło, ugniatać palcami aż powstaną grudki.
Białko roztrzepać widelcem, dodać łyżkę
mleka i rozmieszać. Posmarować pędzelkiem wierzch wyrośniętych byłeczek i posypać kruszonką.6. Pieczenie i lukrowanie :Piec na rumiano ok 35-40 minut w 175*C.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny/wodą. Lekko przestygnięte bułeczki polukrować.



Inspiracja: W kuchni Danusi