ßßß
SKŁADNIKI: (forma 24x34)Ciasto:300 g mąki pszennej125 g masła100 g cukru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaBudyń:2 budynie śmietankowe1 l mleka4 łyżki cukruWarstwa truskawkowa:1 kg truskawek2 budynie śmietankowecukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki)Beza:4 białka200 g cukru pudru100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić.2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto.3. Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić "budyniowata". Wyłożyć łyżką na budyń. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto wyjąć z piekarnika, łyżką wyłożyć pianę na jego wierzch, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).

Inspiracja: Przepisownia