ßßß Cookit - przepis na Szynka duszona w sosie własnym z warzywami

Szynka duszona w sosie własnym z warzywami

nazwa

Wykonanie

Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji.
SKŁADNIKI:
70 dag szynki
Przyprawa Cygańska Rafex
Marynata Staropolska Skworcu
olej
2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior*
1 l bulionu
2 łyżki mąki
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
*jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami
1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc).
2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa).
3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min).
4. Gdy mięso będzie gotowe, zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać do bulionu i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/szynka-duszona-w-sosie-wasnym-z.html