Wykonanie
Szynka pieczona w kawałkach z
pieczarkami i
cebulą cieszyła się dużą popularnością, dlatego dziś przedstawiam kolejny przepis na to pyszne
mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji.

SKŁADNIKI:70 dag
szynkiPrzyprawa Cygańska RafexMarynata Staropolska Skworcu
olej2 op.
mieszanki warzywnej marchew-
brokuł-
kalafior*1 l
bulionu2 łyżki
mąki100 ml
śmietanki 30%1 łyżeczka
sosu sojowego jasnego*jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami1.
Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać
przyprawami, wlać trochę
oleju (tyle, żeby
przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając
przyprawy w
mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc).2.
Mieszankę warzywną ugotować w
bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania
mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały
wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia
mięsa).3.
Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się
bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min).4. Gdy
mięso będzie gotowe, zimną
śmietankę wymieszać z
mąką, dodać do
bulionu i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać
wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe:)
