ßßß Cookit - przepis na Kolorowe kotlety z kurczaka

Kolorowe kotlety z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, aromatyczne kotleciki, które nie tylko pysznie smakują ale i ładnie wyglądają. Do tego są wydajne więc świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy (można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzac w piekarniku). Gdy zrobiłam je pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga!
SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag)
ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
garść kukurydzy konserwowej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
natka pietruszki
1 łyż masła do smażenia cebuli i papryki
olej do smażenia kotletów
1. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, posolić, dodać troszkę gorącej wody i poddusić do miękkości.
2. Filety oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę (ok 1-1,5cm). Doprawić.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać.
4. Mięso wymieszać z papryką, cebulą, kukurydzą i natką. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
5. Kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu po 6-7 minut z obu stron.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/kolorowe-kotleciki-z-kurczaka.html