Wykonanie
Sezon
owocowy zbliża się wielkimi krokami więc u wielu z nas trwa wyjadanie zapasów w postaci
owoców w soku własnym, kompotów czy też
mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie
jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z
wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z
truskawkami ze słoika (w soku własnym).

SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę)2
jajka1 szkl
jogurtu naturalnego1/2 szkl
oleju2 szkl
mąki0,5 szkl
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaolej+bułka
tarta do wysypania formydowolne
owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)**nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi
owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec1.
Owoce z kompotu dobrze odsączyć.2. Formę wysmarować
olejem i wysypać dokładnie
bułką tartą (spód i brzegi)3. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy.4. Na wierzch wyłożyć
owoce. Piec do suchego patyczka ok 50 min w 180*C (grzanie góra-dół).Uwaga!Ciasto to wspaniale nadaje się do zabrania na wycieczkę, piknik czy do pracy.
