ßßß
SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)1 jajko3-4 łyż mąki pszennej1 łyż mąki ziemniaczanej2-3 łyżki mlekasól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie.2. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.
Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty tak jak ja to zrobiłam w przepisie poniżej: