Wykonanie
Mój najnowszy wynalazek - piegowaty
biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca
galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować!Swoją
drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :)

SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z
makiem6
jajek1
cukru1szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl suchego
makuKrem czekoladowy2 budynie
czekoladowe4 łyżki
cukru3 szkl
mleka200g
masła200g nutelliPonadto:1 opakowanie Ptasiego Mleczka2
galaretki w dowolnym kolorze (u mnie zielone)dekoracja (u mnie
galaretka pomarańczowa i
płatki migdałów)1.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.2. Przygotować
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem. Dodawać partiami do ubitych
jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 40 min w 180 st. C.3. Krem: budynie ugotować w 3 szkl
mleka, dodając
cukier. Wystudzić.4.
Masło utrzeć. Stopniowo dodawać
budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować.5.
Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować połową
kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko.

6. Przestrzenie
między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą
galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki.7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę
biszkoptu.8. Udekorować według uznania (u mnie: cieniutka warstwa kremu, posiekana drobno
pomarańczowa galaretka i
płatki migdałowe).