Wykonanie

Pyszne żytnie
ciasteczka z dodatkiem chrupiących pestek dyni. Idealne jako przekąska, na zdrowe drugie śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do
kawki lub
herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem.
Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku
cukru, moje również bez laktozy- używam
masła z ukwaszonej
śmietanki (
białko mleka już jest).100% pełnoziarnistej żytniej
mąki,
syrop z agawy (lub
miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-)Z podanych składników wyszły dwie blaszki pysznych
ciastek.Składniki:- 2,5 szklanki *
mąki żytniej pełnoziarnistej- 150g twardego
masła- 2
jajka- 12 łyżek pestek dyni- 8 łyżek
syropu z agawy (lub płynnego
miodu)- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy)- 2 płaskie łyżeczki
cynamonu* szklanka 250ml
Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić
mąkę, dodać pokrojone
masło,
syrop z agawy,
proszek do pieczenia,
cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy
jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy
pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w osobną folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na ok.30 minut.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (przykryte folią spożywczą) na stolnicy lub na blacie wyłożonym folią spożywczą (można również użyć papieru do pieczenia). Z ciasta wycinamy, przy pomocy
ostrego noża dowolne kształty, u mnie kwadraty, prostokąty, trójkąty...
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy na kilka minut w lodówce.

Zapełniamy drugą blaszkę. Pierwszą wyjmujemy z lodówki, na jej miejsce wstawiamy drugą. Schłodzoną blaszkę z
ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.15 minut, na termoobiegu (ja piekłam 14 minut).Po schłodzeniu możemy się delektować pysznymi, zdrowymi
ciasteczkami :-)







Smacznego ;-)