Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli serników, kolejna pyszność. Bardzo delikatny, puszysty serniczek, bezglutenowy, z dodatkiem
suszonych moreli. Mieliśmy go już dwukrotnie, pierwszy raz na Wielkanoc, ale wówczas wydawało mi się, że nie zmieści się w tortownicy i piekłam na blaszce,wyszedł cudowny w smaku, ale bardzo niski. Drugie podejście było więc konieczne. Lekko zmodyfikowałam poprzednią wersję, nie ubijałam
białek na sztywno, dzięki temu nie wyrósł aż tak bardzo i równomiernie opadł. Pominęłam
mąkę orkiszową (lub pszenną), dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g
ksylitolu)
słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem.Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety.Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm.Składniki:- 1kg
twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy)- 1/2 litra słodkiej kremówki 36%- 4 całe
jajka- 200g
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)- po 2 łyżki
mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki
mąki ziemniaczanej - 80g)- 60g
suszonych moreli (moje były bez dodatku
cukru)Dodatkowo:polewa marcepanowa:- puder trzcinowy (lub zwykły)- kilka kropli
aromatu migdałowego- kilka łyżeczek słodkiej kremówki-
płatki migdałów- kilka kostek
czekolady z odrobiną kremówki do polaniaW miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta.W misie miksera ubić
śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić
jajka, dodać
ksylitol i
ksylitol z
wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać, do drugiej mniejszej miski.Do misy miksera przekładamy
ser, rozkręcamy go, dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo masę jajeczną i cały czas ubijamy (rozcieramy), na końcu dodajemy ubitą
śmietanę, delikatnie mieszamy.

Wsypujemy pokrojone na małe kawałki
morele i mieszamy.

Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane
masłem),


wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut.

Mój niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał.

Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie
lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam
płatkami migdałów.




Wersja świąteczna była także polana delikatnie
czekoladą.

Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową.

Smacznego :-)