Wykonanie

Kluski leniwe z
kaszy jaglanej robią u nas furorę, są wprost przepyszne, kto jeszcze nie próbował- polecam, są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. No i dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, przynajmniej moje...Tak dla małego urozmaicenia ostatnio jednego dnia mamy leniwe z
kaszy jaglanej na słodko z
masłem i
ksylitolem, na drugi dzień podsmażam je z
cebulą i ze skwarami lub z samą
cebulą. Smakują prawie jak szare kluski, można do nich również dodać gotowaną
kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności...Składniki:- 1,5 szklanki surowej
kaszy jaglanej- 4 szklanki (1litr) wrzącej
wody- 200g
twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej- 1 i 3/4 szklanki
mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (lub 2 szklanki
mąki orkiszowej typ750)- 2 średnie
jajka- 3/4 płaskiej łyżeczki
soli (u mnie himalajska)Dodatkowo:- trochę
mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta- łyżeczka
oleju kokosowego (lub
oliwy)-
sól do gotowania klusek- kilka plastrów
wędzonego boczku (lub
słoniny)- 1-2 duże
cebuleKaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej
wody, dodać 3/4 łyżeczki
soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż
kasza wchłonie
wodę, ok.20 minut.
Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia.Następnie
kaszę przełożyć do malaksera, dodać
ser i zblendować całość na dość gładką masę.Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski nie będą twarde i suche.Na podsypany
mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je
mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski.


Wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę
oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały.Można odlać trochę
wody od gotowania, przyda się do podlania klusek na patelni, nie potrzeba wówczas dużo tłuszczu.



Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
wędzony boczek lub
słoninę (choć
boczek daje lepszy smak), dodać obraną i pokrojoną
cebulę i podsmażyć do miękkości. Można pominąć skwarki i podsmażyć tylko
cebulę na łyżce
oleju kokosowego lub
masła klarowanego. Dodać odsączone z
wody (gdy gotujemy na świeżo) lub pozostawione od poprzedniego dnia kluski i podsmażyć kilka minut. Można podlać
wodą odlaną od gotowania klusek.





Smacznego :-)