Wykonanie
Gulasz wołowy z dodatkiem
suszonych grzybów, wytrawnego,
czerwonego wina, podany z
kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów
smakowych.
Wino i
suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany z grubą
kaszą jęczmienną, najlepiej z pęczakiem, z dodatkiem
buraczków. Ale z każdą inną
kaszą jest równie smaczny. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji.Składniki na 4 porcje:- 750g chudej
wołowiny (u mnie
udziec i
rostbef bez kości)- 1 duża
cebula- 4 ząbki
czosnku-
sól ziołowa (u mnie z młynka)- świeżo mielony
pieprz-
sól (u mnie himalajska)- 1/2 szklanki czerwonego,
wytrawnego wina- garść
suszonych grzybów-
czosnek mielony- 1 łyżka
oleju kokosowego bezzapachowego- 1 łyżka
masła, u mnie bez laktozy (można pominąć)
Grzyby zalać wrzącą
wodą i odstawić na kilka minut.W garnku (u mnie wysoka patelnia) rozgrzać
olej kokosowy, dodać obraną, pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażyć ją. Pod koniec dodajemy 2 zmiażdżone ząbki
czosnku. Całość mieszamy uważając na
czosnek, by się nie przypalił.
Następnie partiami dodajemy
wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę i obsmażamy ją.Po podsmażeniu
mięso posypujemy
solą ziołową (najlepiej z młynka) oraz
pieprzem, zalewamy
winem i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewając gorącą
wodą, w miarę wyparowywania płynów. W jednym z podlań wykorzystujemy
wodę z dodatkiem
grzybów.
W trakcie duszenia kilkakrotnie posypać również mielonym
czosnkiem.
Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem do miękkości, ok.2,5 - 3h.Pod koniec dodajemy pozostałe ząbki
czosnku pokrojone na mniejsze kawałki. Na samym końcu dodajemy
masło, można oczywiście dodatek
masła pominąć, ale nadaje ono fajny smak. Doprawiamy jeszcze ewentualnie
solą, gdy jest mało. My lubimy wersje gulaszu bez zaciągania
mąką, jest to tzw. gulasz w sosie własnym (dodatek
wody i rozgotowana
cebula z
czosnkiem są wystarczającym sosem), gdy ktoś bardziej preferuje gulasze w sosie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać
mąkę i zrobić z tego sos. Mnie osobiście pasuje do tego również dodatek kwaśnej
śmietany.
Smacznego :-)