Wykonanie

Najlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "
wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej
wanilii, a także dodałam
kakao, wyszła cudowna-
waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko, ta babka nigdy się nie nudzi. Zawsze przygotowywałam ją w keksówce, dzisiejsza jest w wersji wielkanocnej. Przy tej babce bardzo ważny jest rodzaj użytej
mąki, poległam na niej kilka
razy (gdy zamieniłam
mąkę 700 na 750), teraz już wiem, że
mąka typ750 różni się znacznie od 700, dlatego podaję różne ilości dla różnych mąk, wszystkie ilości sprawdzane osobiście.Składniki:- 330g
mąki orkiszowej typ750 lub 300g
mąki orkiszowej typ700 (lub 300g
mąki tortowej)- 8
jajek- 300g
masła- 200g
ksylitolu (lub
cukru)- 2 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukru waniliowego)- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 1-1,5 łyżki
kakao- 1-2 łyżki
mleka roślinnego (lub zwykłego)- 3 płaskie łyżeczki naturalnego
proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia)
Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli
aromatu migdałowego- kilka łyżeczek słodkiej
śmietanki (u mnie 30%)-
płatki czekoladowe, u mnie z
ksylitolem (lub starta
czekolada)
Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera ubić
jajka z
ksylitolem,
ksylitolem z
wanilią i ekstraktem
waniliowym na puszysta masę. Dodać partiami stopione, letnie
masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników.Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej
kakao oraz
mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej.Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo
masłem i wysypanej
bułką tartą lub
mąką i schłodzonej w lodówce) wykładamy ok.1/3 jasnego ciasta, na to 1/3 ciemnego ciasta, następnie 1/3 ciasta jasnego i 1/3 ciasta ciemnego i kolejny raz ciasto jasne i ciemne.

Wypełnioną
ciastem formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.Odstawić na kilka minut w formie i dopiero
potem wyjmować.

Przygotować sobie
lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo
płatkami czekoladowymi słodzonymi
ksylitolem.







Smacznego :-)


