Wykonanie
            
Gulasz z 
kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem 
ryżu basmati, 
kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.
marchewki lub 
marchewki z 
groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie.Składniki:- ok.1kg filetów z udźca 
kurczaka- 1 duża 
cebula- 1/2 główki 
czosnku- świeżo mielony 
pieprz- 
sól ziołowa (morska) w młynku lub sama 
sól himalajska lub morska- 
czosnek mielony (lub suszony w młynku)- 1 łyżka 
oleju kokosowego bezzapachowego lub np. 
masła klarowanego- 1-2 łyżki 
masła extra (lub dowolnie)W garnku rozgrzać 
olej kokosowy lub 
masło klarowane, dodać obraną, pokrojoną na kawałki 
cebulę i podsmażyć ją. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone 1-2 ząbki 
czosnku i podsmażamy jeszcze moment mieszając, by się nie przypalił.

Następnie partiami wrzucamy umyte, obrane z tłuszczu, pokrojone w dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku.

Podsmażone 
mięso posypujemy 
solą ziołową, świeżo mielonym 
pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego 
czosnku z młynka.


Dolewamy gorącej 
wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki 
czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i 
masło. Ja dolewam jeszcze trochę 
wody, by wytworzył się taki bezmączny sosik (tłuszczyk do polania 
ryżu lub 
kaszy).





Smacznego ;-)
