ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm.
Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
- 0,5kg boczniaków
- 3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony)
- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
- ok.60g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 1/2-1 łyżeczki kurkumy
- olej kokosowy do podsmażenia cebuli, czosnku i boczniaków
Boczniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni na małej ilości oleju. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miski. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i uważamy by się nie przypaliły.
Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażone grzyby, cebulę z czosnkiem oraz pozostałę składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pasztet przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia), dokładnie ubijamy, by nie było wolnych przestrzeni, wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu, ok.45 minut.
Podajemy schłodzony, pokrojony w plastry.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/12/pasztet-z-kaszy-jaglanej-z-boczniakami.html