ßßß Cookit - przepis na BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Na blogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube i puszyste i co jest ogromną ich zaletą to to, że błyskawicznie się je przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam 1/2 paczki-13g i były bardzo pikantne, drugą wersję zrobiłam z dodatkiem 8g przyprawy, dodałam także cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się nie klei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją i miękną dopiero po jakimś czasie. Moje wyszły pyszne, mięciutkie i bardzo wszystkim smakujące, mimo iż dotychczas woleli bardziej te cienkie. Taka odmiana jest czasami również wskazana. Najbardziej smakowały nam polukrowane (cukrem trzcinowym), z bardzo zdrowymi w tym roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk.
Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku .
Składniki:
- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 2 szklanki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (dałam 120g mielonego ksylitolu)
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła (dałam 30g- 2 łyżki)
- 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak)
- 1 średnie jajko
- 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g)
- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pierniczków
- dowolne ozdoby i lukier : kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody.
Wykonanie:
W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić.
Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche ale nie powinno się ani sypać, ani kleić.
Z ciasta uformowałam kulę, podzieliłam na 4 części i każdą osobno rozwałkowywałam. Można użyć stolnicy lub blatu szafy. Ja na blacie (przesmarowanym wilgotną szmatką) przyklejam folię spożywczą, na nią wykładam ciasto, przykładam drugi kawałek folii spożywczej i rozwałkowuję na pożadaną grubość. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki urosną więc ciasto nie może się stykać. Przed wsunięciem do piekarnika posmarować pierniczki rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.10-12 minut lub 170*C (termoobieg) ok.10 minut.
Po wystudzeniu najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce.
Można polukrować je od razu po wystudzeniu i obsypać dowolnymi ozdobami, gdy lukier przyschnie przełożyć do puszki i zamknąć.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/12/byskawiczne-pyszne-pierniczki-na-mace.html