Wykonanie

W sklepach pojawiły się choinki, w
radiu coraz częściej słychać świąteczne piosenki. W piątek do wszystkich grzecznych dzieci przyszedł Mikołaj. Zauroczona świąteczną atmosferą, która wprowadza nas w miły nastrój postanowiłam upiec pierniczki.Ich przygotowywanie to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z przyjaciółmi. Natomiast gotowe, ładnie zapakowane będą idealnym prezentem.


Niezbędna do przygotowania pierniczków będą foremki. Możemy je kupić w różnych sklepach moje pochodzą z Flo, Ikei oraz Simply. Jednak polowanie na świąteczne motywy najlepiej rozpocząć latem, ponieważ przed samymi Świętami trudno je kupić. Z obserwacji własnych i nie tylko wiem, że najchętniej zjadane są małe pierniczki, takie na raz do buzi, dlatego poszukiwanie takich foremek polecam, choć wiem, że ich znalezienie nie jest łatwe.

Przydadzą się również różnego rodzaju ozdoby do pierniczków. Lukry,
pisaki lukrowe, posypki, perełki, błyszczący
cukier itd. Dwa lata temu próbowałam robić
lukier samodzielnie jednak było z nim tyle problemów, że w tym roku postawiłam na gotowy. Jeśli chodzi o posypki odradzam sypanie ich ręką z góry na
ciasteczko, ponieważ dużo rozpryskuje się na boki. Dużo lepiej sprawdza się wysypanie posypki na spodeczek i obtaczanie w niej polukrowanego pierniczka. Posypka przykleja się równomiernie, a my nie mamy bałaganu i strat.PIERNICZKIPotrzebne będą:2 szklanki
mąki2 łyżki
miodu3/4 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5
torebki przyprawy piernikowej1 łyżka
masła1
jajko1/3 szklanki
mlekaDo dużej miski wsypujemy
mąkę i dodajemy
miód, mieszamy. Następnie czas na
cukier,
sodę,
przyprawę piernikową,
masło i
jajko. Mieszamy dłuższą chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji (jeszcze sypkiej i mało przypominającej ciasto).Dolewamy
mleko i po jego rozmieszaniu zaczynamy ciasto wyrabiać ręką (tylko jedną, aby drugą w razie potrzeby
mieć czystą do podsypania
mąki, to ważne ponieważ ciasto jest słodkie i klejące, ja raz przykleiłam się do niego dwiema rękami i nie wiedziałam co robić).

Gdy ciasto ma kształt kulki wykładamy je na blat i rozwałkowujemy (cieńsze pierniczki będą twardsze, grubsze gdy nawilgną staną się pulchne i miękkie). Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do ok. 180 o C piekarniku przez ok. 12-15 min. Po wystygnięciu ozdabiamy.




