Wykonanie

Kolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z
bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy). Choć niektórzy u mnie podchodzili bardzo sceptycznie do dodatku dyni do hummusu, to efektem końcowym byli bardzo pozytywnie zaskoczeni.Dla mnie jest to smak bajeczny, proponuję dodać
olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko
orzechowy posmak- pycha, pycha, pycha! Idealny zarówno do kanapek jak i użyty jako dip do
surowych warzyw. Tak zajadaliśmy go świeżo po przygotowaniu (był jeszcze letni...)- dosłownie rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam ostatnio takie eksperymenty w kuchni... :-)Całe szczęście, że większość Rodzinki zajada te jeszcze do niedawna "
dziwne twory" z wielkim smakiem. :-)Składniki:- 1 szklanka suchej
ciecierzycy, namoczonej przez noc (u mnie 16h) w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
sody oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
ostrej papryki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej,
słodkiej papryki- sok z 1/2-1
cytryny- szklanka puree z dyni*-
sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej
wody-
chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół
dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do ok.200*C na 45-60 minut, lub do miękkości. Następnie wydrążamy pestki, wyrzucamy je, a resztę miksujemy w misce blenderem na gładką masę. Ja użyłam
dynię Hokkaido, miksowałam ją ze skórą, gdy użyjemy innej odmiany, skórę zdejmujemy, miksujemy tylko miąższ. Można przechowywać w lodówce kilka dni w zamkniętym słoiku.

Namoczoną przez noc
ciecierzycę odcedzić z
wody, przepłukać dokładnie i zalać świeżą
wodą bez dodatku
soli. Gotować na średnim ogniu przez ok.60 minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę.
Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno.Ugotowaną
ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini,
sok z cytryny,
czosnek, szczyptę
soli oraz
przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender).

Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo
wodę i cały czas miksujemy. Ja dałam ponad pół szklanki lekko gazowanej
wody (jest wtedy bardziej puszyste).

Doprawić do smaku
solą, ewentualnie
papryką lub
chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą
oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super
orzechowy posmak), posypane wędzoną
papryką. Idealne jako dodatek do
pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota!).




Smacznego :-)