Wykonanie

To ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest wprost bajeczne. Baaardzo mocno
czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek
dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez
jajek,
masła i
mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto.U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj .Piekłam w formach 26cm.Składniki ciasta:- 550g
mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub 3 szklanki
mąki pszennej- 2/3 szklanki
kakao- 2 płaskie łyżeczki
sody- 1 płaska łyżeczka
soli- 2 szklanki lekko letniego
mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki
octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego
oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki
ksylitolu lub
cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki
syropu z agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki
masła orzechowego- 1/4 szklanki
kakaoSkładniki polewy:- 100g
gorzkiej czekolady (wegańskiej)- 1 łyżka
syropu z agawy- 1/3 szklanki
mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 1 łyżeczka
oleju kokosowego*Puree
dyniowe:
Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.1h lub do miękkości. Następnie usunąć pestki, wydrążyć miąższ i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ja miksowałam
dynię razem ze skórą, miałam odmianę hokkaido.Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej
kakao,
sodę i
sól. Zamieszać. W osobnej misce wymieszać
mleko z
octem jabłkowym i odstawić na 10 minut.Po tym czasie dodać do niego
olej i
ksylitol (lub
cukier trzcinowy) i dokładnie utrzeć.Następnie wlać 1/3 płynnych składników do miski z suchymi i wymieszać łyżką. Dodać kolejną część i wymieszać na niskich obrotach miksera. Następnie dodać ostatnią część i krótko mieszać na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Gdy tylko składniki się połączą przestajemy mieszać . Zbyt długie mieszanie spowoduje iż krążki ciasta będą płaskie.Połowę ciasta wlać do formy (z dnem wyłożonym papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.23 minuty.Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche i wykładamy z piekarnika. Studzimy i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta).Krem :Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z
syropem i
masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy
kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.Polewa:W małym rondelku podgrzać
mleko,
olej oraz
syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki
czekoladę, intensywnie mieszać aż
czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną
polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi
płatkami czekoladowymi (jak u mnie) lub samym
kakao.




28 października jest Międzynarodowym Dniem
Czekolady, to dzień urodzin mojej Córci :-)


Smacznego :-)