Wykonanie

Bardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych
owoców. U mnie z
truskawkami ale można przygotować go np.z
malinami,
jagodami itp.
Biszkopt bezglutenowy na
mące ryżowej bardzo podbił nasze
serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej
kawki.Składniki:-
biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu- 250g
mascarpone- 500ml
śmietany kremówki 30%- 2
galaretki czerwone np.
malinowe,
truskawkowe... (u mnie bez
cukru, dosładzam
ksylitolem)-
płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z
ksylitolem) do posypania-
truskawki- 4 łyżki
konfitury truskawkowej (lub malinowej)
Galaretki rozpuścić w połowie
wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej
wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia.
Biszkopt upiec według przepisu, wystudzić i przekroić na dwa krążki.W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z
mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia
galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę.

Na pierwszym blacie
biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki
konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać na niej połówki
truskawek lub innych
owoców i nałożyć 1/3 masy piankowej, dokładnie wygładzić. Następnie wykładamy drugi blat
biszkoptowy, który również smarujemy 2 łyżkami
konfitury. Na
konfiturę wykładamy pozostałą część masy piankowej. Wygładzamy, można widelcem wyrysować wzorek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki, okroić delikatnie boki, przełożyć na talerz i posypać
płatkami czekoladowymi lub przybrać świeżymi
owocami.





Smacznego ;-)