Wykonanie
Wszyscy uwielbiamy placuszki z
cukinii . Dzisiejsze przygotowałam w troszkę zmienionej formie, mianowicie do
cukinii dodałam
bakłażana i doprawiłam inaczej niż zwykle. I choć trudno w to uwierzyć (bo już tamte były super smakowite) te wyszły jeszcze smaczniejsze. Polecam, u nas ciągle robią furorę. Nawet moje Maleństwo się nimi zajadało i nie przeszkadzał jej nawet
koperek, po raz pierwszy zresztą...Ja przygotowałam niestety z olbrzymiej ilości, dużo za dużej jak na wakacyjnie zubożałą rodzinkę, zajadaliśmy je dwa dni. Dlatego ilości podaję o połowę mniejsze.Przygotowane z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej i białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy...Składniki:- 2 średnie
cukinie (każda po ok.400g)- ok.1/4
bakłażana- 1 duże
jajko lub 2 małe- 1/2 pęczka
koperku- 2 zmiażdżone ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
soli- ok.60g
mąki orkiszowej białej- ok.50g
mąki orkiszowej pełnoziarnistejSkładniki sosu:- ok.300g
jogurtu naturalnego- 2 duże, zmiażdżone ząbki
czosnku- 1 łyżka dobrego
majonezu (można pominąć)- 1/2 pęczka
koperku-
sól i świeżo mielony
pieprzCukinie i
bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa 1/2 łyżeczki
soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać
jajko i zamieszać.Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej
mąki (ja dosypałam jeszcze trochę
mąki (ok.20g pełnoziarnistej).
Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki na każdą partię, wówczas lepiej się przypiekają)
oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników.
Najlepiej smakują z
sosem czosnkowym z dodatkiem świeżego
koperku.
Smacznego ;-)