Wykonanie

Uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z
płatkami kukurydzianymi bez
cukru (są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na allegro) są smaczniejsze. Pierwsze przygotowywałam właśnie z takimi , drugie z tymi sklepowymi (trochę w nieświadomości, myślałam ,że są bez dodatku
cukru, w końcu to zwykłe
płatki bez dodatków, niestety okazało się , że z dodatkiem ...
cukru :-( ) i z tymi bezcukrowymi są zdecydowanie lepsze w smaku. Dodatkowo smażone na
oleju kokosowym - pychotka. Mój mały niejadek wprost za nimi przepada i zjada je w olbrzymiej ilości. Ostatnio na obiadek i jeszcze resztę na kolację... :-) Uwielbia wszystko co chrupie, a te chrupią bardzo mocno, czym grubsze
płatki tym bardziej chrupiące kotleciki.Składniki:-
piersi z kurczaka (u mnie 3-4)-
mąka kukurydziana- 1-2
jajka-
płatki kukurydziane (ok.250-300g)-
sól i
pieprz-
olej kokosowy do smażenia- 1-2 łyżeczki
oliwyPiersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki (niezbyt grube, grubsze przecinam na pół), lekko posolić i posypać świeżo mielonym
pieprzem.W
trzech miseczkach przygotować sobie składniki do panierowania:1. miseczka z
mąką kukurydzianą2. miseczka z rozbełtanymi
jajkami (do których dodaję 1-2 łyżki
wody i 1-2 łyżeczki
oliwy- po to by nie odpadała panierka)3. miseczka z lekko rozdrobnionymi
płatkami kukurydzianymi (moje były małe, więc tylko trochę je podusiłam tłuczkiem)

Kawałki
kurczaka maczamy po kolei : najpierw w misce z
mąką, następnie w
jajku i na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych, dociskając je do
mięsa.Smażyć na rozgrzanym
oleju kokosowym (może być zarówno bezwonny jak i zapachowy- nada orientalny posmak) lub na
oliwie (obracając) do lekkiego zrumienienia. Na niezbyt dużym ogniu by się nie spaliły, wewnątrz muszą być dopieczone.



Smacznego :-)