Wykonanie

Przepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.U nas bywa kilka
razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup
grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".Składniki na 6-8 porcji:- 30g
suszonych grzybów (
prawdziwki,podgrzybki, itp.)- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego- 30g
masła- 2
cebule grubo posiekane- 2 ząbki
czosnku posiekane- 900g
grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- 1/4 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej- 2-3 łyżki
mąki orkiszowej lub pszennej- 125ml madery lub
wytrawnej sherry- 125ml kremówki lub kwaśnej
śmietany ( dowolnie)-
sól i świeżo mielony
czarny pieprz- świeży ,pokrojony
szczypiorek do przybrania- trochę
śmietany do dekoracji
Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą
wodą . Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by
wywar naciągnął.W tym czasie w garnku roztopić
masło na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić
cebulę i smażyć na ok.5-7 minut aż się zrumieni.Wrzucić
czosnek i świeże
grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać
sól ,
pieprz,
tymianek ,
gałkę muszkatołową i oprószyć
mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając.Wlać maderę lub
sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane
suszone grzyby z
wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną
śmietanę, przed podaniem posypać
szczypiorkiem i nałożyć kleksik
śmietany.Można również podawać z
makaronem, np.łazankami.


Smacznego :-)