Wykonanie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie
biszkoptu, z mnóstwem pysznych
owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej
śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze
serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych
owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych
owoców, u mnie w wersji z
truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-)Składniki na
biszkopt :- 6
jajek- 6 łyżek
ksylitolu ( lub
cukru)- 6 łyżek
mąki orkiszowej białej ( z małym czubkiem)
Białka oddzielić od
żółtek . Ubić na sztywno, dosypując stopniowo
ksylitol. Następnie dodać po jednym
żółtku, cały czas ubijając. Na końcu po łyżce dosypujemy
mąkę . Można zamieszać delikatnie rózgą, ja używam mieszadeł malaksera , na mniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem.Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do
biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika.Składniki masy owocowej:- 1,5 kg
truskawek- 0,5 l
wody- 3/4 szkl
ksylitolu ( lub
cukru)- 2 budynie
śmietankowe ( bez
cukru)- 3
galaretki truskawkoweW garnku doprowadzić do wrzenia
truskawki z
ksylitolem i 1 szklanką
wody. W reszcie
wody rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotujących się
truskawek wlać
budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3
galaretki i dokładnie rozmieszać.Odstawić do przestudzenia.+ Dodatkowo:I.- 0 , 5 l kremówki- 3 łyżki mielonego
ksylitolu ( lub pudru)- 3
śmietan-fixII.-
ciastka petitkiIII.- 300-400g kwaśnej
śmietany- ok.4-6 łyżek mielonego
ksylitolu ( lub pudru)Wystudzoną masę
owocową rozprowadzić na
biszkopcie.
Śmietanę kremówkę ubić ze
śmietan-fixem i mielonym
ksylitolem. Wyłożyć na
owoce. Wyrównać. Następnie ułożyć
ciastka petitki. Na górze jako ostatnią warstwę rozprowadzić kwaśna
śmietanę rozmieszaną z mielonym
ksylitolem ( lub pudrem.Dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Smacznego :-)