Wykonanie

Ostatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli
ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z
mango . Wypiek jest delikatny, a połączenie z
mango jest wprost idealne.Pierwszy raz
jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli
wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego,
serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)Przepis jest na tortownicę 26cm.Składniki na masę
serową:-1250g
serka mascarpone-6
jajek-210g
ksylitolu(dałam niepełną szklankę)-3 łyżki budyniu-2 opakowania
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.W misie miksera roztrzepać
jajka razem z
ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać
serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać
cukier waniliowy i
budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę
serową. Wyrównać.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C. Formę z masą
serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temp. do 150 stopni C. Piec z parą
wodną ok. 1 godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną
wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia
biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.Krem budyniowy:-5
żółtek-75g
ksylitolu-350ml
mleka-31g
mąki orkiszowej-11g
maki ziemniaczanej-
aromat waniliowy(kilka kropel)Dodatkowo:-jedno nieduże dojrzałe
mango, obrane i pokrojone w plasterki
Żółtka i
ksylitol utrzeć do białości i puszystości. Dodać 80-100 ml
mleka,
mąki, aromat i zmiksować. Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, od razu wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki
mango.



Smacznego!:)