Wykonanie

Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj, i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:)Składniki:-300g
mąki owsianej-300g
mąki orkiszowej białej-100g
maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej)-2 szkl. ciepłego
mleka-2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub
oliwy)-40g
płatków owsianych-35g
siemienia lnianego-30g
drożdży-łyżeczka
soli morskiejDodatkowo:-
płatki owsiane do posypania-1 jajko+ łyżka
mlekaDrożdże rozkruszyć z kilkoma łyżeczkami
mleka i małą ilością
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Mleko zagrzać z
olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki(rękoma maczanymi w
oliwie) i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Ja obtaczałam je w płatkach zaraz po uformowaniu. Ale można zaraz przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym
jajkiem z dodatkiem
mleka i posypać
płatkami. Ja jeszcze skrapiam
bułki pędzlem maczanym w wodzie(wtedy ziarna lepiej się trzymają). Piec w temp.220 stopni C przez ok. 15-20 minut (na dno warto wsunąć żaroodporną foremkę z
wodą).


Smacznego!:)