ßßß Cookit - przepis na DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ

DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje.
U mnie mąż z dziećmi zajadał się jeszcze ciepłymi...aż nie nadążałam ze smażeniem:)) A wy lubicie doughnut's czy wolicie zwykłe pączki z nadzieniem? Z przepisu wychodzi około 40 sztuk. Warte skosztowania. ;-)
Składniki:
- 50g świeżych drożdży lub drożdży suszonych(2 paczki)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy)
- ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej)
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka i tłuszcz oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać mikserem lub za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodawać resztę mąki. Mieszać do momentu aż ciasto nie będzie się przyklejało do ściany. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, gdy po wetknięciu w nie palca, dołek pozostaje(w za mało wyrośniętym po chwili znika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko rozwałkować na grubość około 12 mm i wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką).
Lukier:
- 40g masła
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba)
Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać.
Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni C oleju(ja piekłam na oleju koksowym), z obu stron, na złotobrązowy kolor. Smażą się dosyć szybko. Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. jeszcze gorące pączki maczać w lukrze(z jednej strony).
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/03/doughnut.html