ßßß
A oto jak powstało Fideuà . Wynalazek był częścią przypadku i zażegnania awantury głodnych żeglarzy .Gabriel Rodríguez Pastor, " kioskarz z kiosku Gabrielo Grau de Gandia ”, był kucharzem na łodzi, Juana Bautisty Pascuala, znanego jako „ Zábalo” Według rodziny „ Gabriela Rodrígueza Pastora ” Kapitan bardzo lubił ryż i dla innych żeglarzy, prawie nigdy nie starczało dania normalnie przygotowanego. Próbując znaleźć rozwiązanie problemu, Gabriel Rodriguez wymyślił, aby zamieni ć ry ż, na makaron, aby tym samym danie było mniej apetyczne dla kapitana i reszta załogi mogla się najeść .Wynalazek spodobał się i danie zostało ¨gwiazda¨ restauracji w porcie w Gandii . Ustanawiając się jako niezbędne i charakterystyczne dla regionu oraz miasta. Do dzi ś odbywa się tam doroczny konkurs związany z ta potrawa.
Zaczynamy od przesmażenia królika . Kiedy mięso będzie ¨zamkni ę te¨z każdej strony, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Wtedy na patelnie wrzucamy warzywa. Czosnek, cebulę, paprykę, fasolkę szparagowa oraz na koniec pomidory.
Kiedy warzywa są już podsmażone dodajemy z powrotem mięso z królika i smażymy jeszcze chwile razem.
Zalewamy wcześniej ugotowanym wywarem mięsno -warzywnym i doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy makaron i gotujemy aż makaron będzie lekko aldente .
Na koniec przykrywamy danie np. dużą pieluch ą i pozostawiamy bez ognia kilka minut aż makaron ¨dojdzie¨.Podajemy z sosem AiOli . Ja w tym przypadku zrobiłem go na bazie majonezu, bez jajek, użyłem mleka jak w przepisie na Laktonez zamieszczonym prze zemnie .