Wykonanie
To taki przepis znaleziony w jednej z moich wielu książek kucharskich. Zaintrygował mnie ale jakoś nie miałam w zapasie nigdy
kalafiora - teraz na wypróbowanie tej inskrypcji zakupiłam specjalnie to warzywko, na które jest sezon w końcu i trzeba je jeść i spróbowałam . Połączenie nietypowe bo w końcu
jajko i
migdały ale smak ...intrygująco ....jaki? sprawdźcie sami ;)- 1 mały
kalfior- 2
jajka kurze ugotowane na twardo- garść
migdałów- szczypta
cukru- łyżka
masła- coś zielonego dla koloru i smaku (
koperek,
natka pietruszki,
kolendry)
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym i trochę posłodzonym wrzątku tak aby nie był ani za miękki ani za twardy. U mnie to wyszło ok.12 min po zagotowaniu
wody. Odcedzamy.
Jajka drobniutko siekamy.
Migdały sparzamy , obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Następnie podsmażamy na
maśle na brązowy kolor. Kiedy
migdały będą brązowieć posypujemy szczyptą
cukru.Na talerzu układamy
kalafior, naokoło posypujemy
jajko a na wierzch
kalafiora polewamy
masło z
migdałami ( ważne, żeby zrobić to
póki ciepłe). Przystrajamy zielonymi elementami.


