Wykonanie
Dziś danie
mięsne. Zainspirowana smakowicie wyglądającym i niezwykle pomysłowym daniem z bloga Kulinaria Uli postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie miałam czasu na
pomidorki więc dodałam
ser ale z dodatkiem
boczku wyszło coś niesamowitego w smaku. Zapraszam wszystkich chętnych i głodnych do wypróbowania tego smacznego przepisu :)- 1 podwójny
filet z piersi kurczaka- ok 20g pokrojonego w kosteczkę
wędzonego boczku- ok 3-4 plasterków
żółtego sera-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie-
mąka ,
bułka tarta,
jajko ( do panierki)-
olej do smażenia- wykałaczkiFilety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek
sera i troche
boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej ( w tej kolejności) i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby
potem przy panierowaniu się "rozwalały".


