ßßß Cookit - przepis na Roladki drobiowe z serem i boczkiem

Roladki drobiowe z serem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś danie mięsne. Zainspirowana smakowicie wyglądającym i niezwykle pomysłowym daniem z bloga Kulinaria Uli postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie miałam czasu na pomidorki więc dodałam ser ale z dodatkiem boczku wyszło coś niesamowitego w smaku. Zapraszam wszystkich chętnych i głodnych do wypróbowania tego smacznego przepisu :)
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- ok 20g pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku
- ok 3-4 plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki)
- olej do smażenia
- wykałaczki
Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej ( w tej kolejności) i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby potem przy panierowaniu się "rozwalały".
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/09/roladki-drobiowe-z-serem-i-boczkiem.html