Wykonanie
Dziś pyszna zapiekanka - istna gratka dla wielbicieli
kiełbasy. Żeby było zdrowiej użyłam naturalnego
ryżu oraz dużej ilości warzyw. Może 100% dietetyczne to nie jest ale smaczne i na pewno nie stanowi bomby kalorycznej. Moja mała porcja wyniosła 306kcal.- 4
kiełbasy polskie wędzone- 1 duża
cebula czosnkowa- 1
por - biała część- 2 woreczki
ryżu- 1 puszka krojonych
pomidorów- 2
marchewki-
żółty ser-
sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoRyż gotujemy według przepisu na opakowaniu - ale nie dogotowujemy do końca - ma być lekko twardawy.
Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię - wytapiamy z niej tłuszcz.
Cebulę, kroimy w piórka,
pora w cienkie półplasterki a
marchew w słupki. Kiedy wytopi sie tłuszcz z
kiełbasy wrzucamy do niej warzywa i chwilę podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
ryż,
pomidory, zawartość naszej patelni i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią i
oregano. Na wierzchu układamy
ser- tak przygotowany produkt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy około 15 min.


