Wykonanie
Może wstyd się przyznać ale po raz pierwszy w życiu miałam okazję filetować
rybę. Dostałam
szczupaka no i cos z nim trzeba było zrobić. Jest to
ryba , która ma dużo ości więc postawiłam na filety. Medalu w filetowaniu może nie zdobyłam ale filety miałam a oprócz tego wielką dumę z siebie samej:) a to dużo :)- 2 filety ze
szczupaka- 100 ml białego,
półwytrawnego wina- 1łyżeczka suszonego
imbiru- po 1/4 łyżeczki
ziół prowansalskich,
rozmarynu ,
kopru i
bazylii-
sól,
pieprz do smaku-
mąka do panierowania-
olej do smażenia
rybyFilety myjemy , osuszamy i kroimy w kawałki. Każdy kawałek nacinamy co dwa milimetry, żeby pozbyć się niechcianych ości ( nawet jak zostaną to bardzo łatwo
daje się je wyciągnąć;) ).
Wino mieszamy z
imbirem i
ziołami oraz
solą i
pieprzem. Każdy kawałek
ryby dokładnie maczamy chwilę w zalewie
winno-
imbirowo-
ziołowej a następnie obtaczamy w
mące i smażymy na złoty kolor na gorącym
oleju.

