Wykonanie
Nie było mnie ostatnio na blogu więc dziś
będę nadrabiać wstawiając Wam przepisy :) Coś pysznego na początek - wspaniały sernik na zimno a kruchym spodzie ,
waniliowo-
truskawkowy z wtopionymi
truskawkami i pestkami
granatu. Pyszne i idealne na ciepłe dni .- 1 kg opakowanie
sera białego 3-krotnie mielonego z
wanilią- 2
galaretki truskawkowe- trochę
truskawek i
granat do dekoracji- 250 g
mąki- 200 g
masła- 150 g
cukru pudruZ
mąki ,
masła i 100g
cukru pudru ugniatamy kruche ciasto. Należy pamiętać, że dobrze zrobione ciasto kruche nie lubi ciepła. Dlatego też, gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub na 15-20 min do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (
tarta) wysmarowanej
masłem lub innym tłuszczem , nakłuwamy ciasto widelcem żeby za mocno nie urosło i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. w temp. 180C ( z termoobiegiem - bez 200C). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie zabieramy się za masę
serową.
Ser mieszamy z rozpuszczonymi wcześniej w 3/4 szklanki gorącej
wody galaretkami ( troszkę ostudzonymi ) i z 50g
cukru pudru. Wlewamy taką masę na ciasto kruche i odstawiamy do lodówki. Kiedy masa będzie na wpół stężała wkładamy w nią od wierzchu pokrojone w ćwiartki
truskawki i pestki
granatu - odstawiamy z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia masy .

Przepis dodaję do akcji :