Wykonanie
Po raz kolejny wklejam gdzieś na tym blogu zawieruszone przepisy. Mam nadzieję, że będzie łatwo je znaleźć.- 0,5 kg
mięsa wieprzowego-
marchewka- kawałek
selera- kawałek
pietruszki- resztki warzyw , które macie w lodówce a nie macie co z nimi zrobić- 2
listki laurowe- 2
ziela angielskie-
sól,
pieprz,
rozmaryn-
mąka do obsypania
mięsa.
Mięso kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w
mące i obsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą do wysokości
mięsa i wrzucamy startą
marchewkę,
pietruszkę,
seler, do tego może być pokrojona
fasolka szparagowa,
por pokrojony w plasterki. W kwestii warzyw hulaj dusza piekła nie ma. Do tego wszystkiego dorzucamy
listki laurowe i
ziele angielskie i dusimy do miękkości nie tylko
mięsa ale i warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku. Sos powstały przy gotowaniu powinien sam zgęstnieć od warzyw ale jeśli warzyw było za mało albo daliście za dużo
wody można zagęścić normalnie dodając rozpuszczoną w odrobinie
wody łyżkę lub łyżeczkę
mąki ziemniaczanej.U mnie wygląda to tak: