ßßß Cookit - przepis na Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku

Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne.
Wpadłem więc na chytry plan, godny prawdziwego Wielbłąda i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało
Składniki
2 duże dojrzałe awokado
1 średniej wielkości pomidor
1 zielona papryczka chili (tutaj najpopularniejsze jest chili z Indii, piekielnie ostre więc dałem połowę)
1 mała cebula
1 lub 2 ząbki czosnku (to zależy od preferencji kulinarnych)
2 łyżki oliwy
sok z połowy limonki lub sok z 1/4 cytryny (dodawać powoli zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy sok z limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy
Cebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam.
Guacamole doskonale pasuje także do grillowanych mięs i krewetek
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/04/guacamole-pasta-z-awokado-rodem-z.html