Wykonanie
Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od
chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne.Wpadłem więc na chytry
plan, godny prawdziwego Wielbłąda i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z
awokado. O dziwo Ola, która nie lubi
warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowałoSkładniki2 duże dojrzałe
awokado1 średniej wielkości
pomidor1 zielona
papryczka chili (tutaj najpopularniejsze jest
chili z Indii, piekielnie ostre więc dałem połowę)1 mała
cebula1 lub 2 ząbki
czosnku (to zależy od preferencji kulinarnych)2 łyżki
oliwysok z połowy
limonki lub sok z 1/4
cytryny (dodawać powoli zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy
sok z limonki lub
cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy
Cebulę,
chili,
czosnek i
pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z
oliwą dodajemy do pasty.Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i ewentualnie
pieprzemPodajemy z
chipsami, tortillą, grzankami lub...
pieczywam.Guacamole doskonale pasuje także do grillowanych
mięs i
krewetek