Wykonanie
Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli.Opisałem to na naszym drugim blogu w
poście " Rewanż po saudyjsku " (tutaj link)Na szczęście oprócz wersji arabskiej, książki zawierają też tłumaczenie na
język angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna
mieć kłopotów z nowymi przepisami :)Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżejSkładniki3 szklanki
mąki pszennej3 całe
jajka1 szklanka
oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego białego lub
brązowego cukru (można nieco mniej)1 łyżka
proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonego
kardamonu1 szklanka lekko uprażonego
sezamu lub 1 szklanka grubo posiekanych
pistacji,tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczeniaPrzygotowanie
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)J
ajka,
olej,
cukier i
kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minutDodać
mąkę i
proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciastoZ ciasta uformować około 40-50 paluszków,obtoczyć je w
sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.P iec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru .