Wykonanie
SkładnikiCiasto i masa serowa:500 g ciasta knafeh - lub w
polskich warunkach zmiksowanego
chleba tostowego220 g
masła Ghee lub dobrego
masła np. Osełka200 ml gęstej
śmietany250 do 300 g
sera ricotta1 łyżka
olejuSyrop:200 g
cukru lub szklanka
miodu0,5 szklanki
wody2 łyżki
wody różanej (opcjonalnie)1 - 2 łyżki
soku z cytrynyewentualnie kilkanaście pokruszonych
orzechów lub
pistacjiZaczynamy od przygotowania
syropu, żeby zdążył wystygnąć.
Syrop :
cukier (ewentualnie
miód) wsypać do rondelka, zalać
wodą i podgrzewać do czasu rozpuszczenia
cukru. Dodać
sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.Dodać
wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut.Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone
orzechy lub
pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Ciasto :
masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany
chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone
masło.Ciasto podzielić na dwie częściMasa serowa :
ser ricotta wymieszać ze
śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione
orzechy)Blachę do pieczenia wysmarować
olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa.Masę
serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.Na gorące ciasto wylać
syrop i odstawić na godzinę.