ßßß Cookit - przepis na Kunafa - ciasto wyśmienite

Kunafa - ciasto wyśmienite

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto i masa serowa:
500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego
220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka
200 ml gęstej śmietany
250 do 300 g sera ricotta
1 łyżka oleju
Syrop:
200 g cukru lub szklanka miodu
0,5 szklanki wody
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
1 - 2 łyżki soku z cytryny
ewentualnie kilkanaście pokruszonych orzechów lub pistacji
Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć.
Syrop : cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut.
Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło.
Ciasto podzielić na dwie części
Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy)
Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa.
Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Na gorące ciasto wylać syrop i odstawić na godzinę.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/04/kunafa-ciasto-wysmienite.html