Wykonanie

Z kunafy przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni arabskiej tradycyjne ciasto
serowe. Ciasto przekłada się
serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go
mozzarellą,
ricottą,
twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor
pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki
szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak
mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi
pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -
syropem różanym.

Składniki.Tortownica 20cm.160g ciasta kadayif50g
masła200g
sera ricotta200g
twarogu50ml kremówki2 łyżki posiekanych
pistacjiSyrop atar.¼ szkl.
wody125g
cukru1 łyżka
wody różanej
Szafran-duża szczypta

Wykonanie.Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać stopionym, przestudzonym
masłem. Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło
masło.Formę wysmarować
masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki.
Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać.Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni.Gorące ciasto zalać
syropem i posypać
pistacjami.
Syrop.Z
cukru i
wody gotować
syrop, 5min, dodać namoczony
szafran w 1 łyżce
wody i
wodę różaną. Przestudzonym
syropem nasączyć mocno ciasto.Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny.
Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.