Wykonanie

Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłem, a tym bardziej nie przyrządzałem, paschy wielkanocnej. Nie był to w naszym domu wielkanocny "must have". Zwykle deser ten kojarzył mi się z twardawą,
serową bryłką o mało atrakcyjnym wyglądzie. Do tego
bakalie, których nigdy nie lubiłem. Wystarczy przejrzeć internet, aby zobaczyć jak niewiele można wykazać się estetycznie w tworzeniu tego desery, Jest to oczywiście związane z procesem jego powstawania, kiedy pascha musi odciekać na gazie przez co na jej powierzchni tworzy się odciśnięta siateczka. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć unowocześniony przepis na paschę i od razu postanowiłem zabrać się za jej wykonanie w wersji pistacjowej na własnym
twarogu. I jak się okazało pascha wyszła niesamowicie delikatna, puszysta i niezwykle urocza.polewa:42 ml
wody85 g
cukru85 g glukozy10 g
żelatyny30 ml zimnej
wody55 g kremówki 36%85 g
białej czekoladyŻelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną
wodą (30 ml) i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki
czekoladę.
Wodę (42 ml),
cukier, glukozę oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą
żelatynę z
czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową polewą dekorować zamrożone paschy. Wierzch posypać drobno siekanymi
pistacjami.pascha (4 porcje):4 00 g domowego
twarogu120 ml kremówki 36%2 szczypty
soli16 g
żelatyny40 g
pistacji40 ml
wody120 g
cukru70 g
masła2
żółtkaPistacje posiekać bardzo drobno lub zmiksować w blenderze.
Żelatynę umieścić w małym rondlu, zalać
wodą i odstawić do napęcznienia.
Twaróg utrzeć blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać
pistacje i dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć z
cukrem i
solą na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać po jednym
żółtku. W tym czasie zagotować kremówkę a następnie wlać do masy jajecznej. Kiedy całość się połączy dodać
twaróg z
pistacjami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Napęczniałą
żelatynę podgrzewać na najmniejszym gazie (mieszając) do rozpuszczenia. Gotową
żelatynę wlać do przygotowanej masy i dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Schłodzone paschy wyjąć ostrożnie z foremek, ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem i równomiernie polać podgrzaną polewą. Odczekać aż nadmiar masy spłynie, a następnie odstawić na ok. 30 minut do odmarznięcia. Podawać.Smacznego! :)


