ßßß Cookit - przepis na Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)
1 łyżka kurkumy
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)
1 łyżka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny
1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu
Jeśli do przygotowania mieszanki używam y nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw po dgrzać na s uchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić .
ps. Jeśli kogoś z Was interesują aktualne ceny artykułów spożywczych w Arabii Saudyjskiej to można to sprawdzić tutaj - na naszym drugim blogu
Aktualny kurs riala saudyjskiego waha się w przedziale 1 SAR = 0,82 do 0,85 pln
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/04/kabsa-mieszanka-przypraw-kuchnia.html