Wykonanie
Na pożegnanie sezonu
truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z
serem i
truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze
śmietaną i
cukrem.
Ciasto:250ml gorącej
wody400-500g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliFarsz:250g
twarogu250g
truskawek1
żółtko2 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowego1. W misce rozgniatamy
twaróg, mieszamy go z
cukrem,
cukrem waniliowym i
żółtkiem.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do
twarogu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.2. Do miski dodajemy szklankę
mąki i
sól, mieszamy. Wlewamy gorącą
wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą
mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej
wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.