ßßß
Ciasto:250ml gorącej wody400-500g mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz:250g twarogu250g truskawek1 żółtko2 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego1. W misce rozgniatamy twaróg, mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.2. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
