Wykonanie
Czy jest ktoś kto nie lubi tradycyjnych pierogów? Myślę, że takich osób jest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą
serową (zdjęcia pamiętają wigilię).Ciasto1/2 kg
mąki1,5 szkl. gorącej
wodyszczypta
soliMasa serowa80 dag
twarogu4 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2
żółtkaSposóbPrzesianą
mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy
sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.Przygotowujemy masę
serową:
ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy
żółtka oraz
cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej
mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę
serową i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej
wody z dodatkiem odrobiny
oleju. Gotujemy ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane sosem
owocowym, bądź zasmażoną
bułką tartą z dodatkiem
cukru.