ßßß Cookit - przepis na Poduszeczki pófrancuskie

Poduszeczki pófrancuskie

nazwa

Wykonanie

Twaróg w lodówce..termin ważności do spożycia - zostało tylko dwa dni..a chętnych do zjedzenia nie ma..poszperałam trochę i w książce Ciasta i desery znalazłam przepis z kuchni francuskiej- półfrancuskie poduszeczki..
25 dkg margaryny
20 dkg miękkiego , półtłustego twarogu
50 dkg mąki
szczypta soli
1 żółtko
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka wody
Margarynę utrzeć z twarogiem na gładką masę.Następnie dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto.Owinąć w folię, włożyć do lodówki na 12 godzin.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.Radełkiem wykroić kwadraty.Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą.Piec 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/461poduszeczki-pofrancuskie.html