Wykonanie
Przepisów na sernik jest mnóstwo - są te bez dodatków, z
czekoladą, z
owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto
mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik.Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta
cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale.
Składniki:ciasto :1,5 szklanki
mąki100 g
margaryny5 łyżek
cukru2
żółtkaszczypta
soliłyżeczka
cynamonumasa serowa :0,75 kg
twarogu półtłustego15 dag
cukru3
jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4 kostki
margarynycukier wanilinowyWykonanie:- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki- ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach-
margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po
żółtku, partiami dodawać
ser,
budyń, dokładnie utrzeć- z
białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą
serową- masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach- po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł
Przepis ten jest raczej na tortownicę o średnicy większej niż 21cm, tym razem zrobiłam go właśnie w takiej i zużyłam 2/3 ciasta, żeby jego warstwa nie była za gruba (z reszty powstały
ciasteczka).Do przepisu wykorzystałam
twaróg śmietankowy w kostce, nie mieląc go, a jedynie rozdrabniając podczas miksowania.