Wykonanie
Pyszne bułeczki
drożdżowe nadziane masą
twarogową z dodatkiem
rodzynek Helio ..

50 dkg
mąki40 g
drożdży1 szkl. letniego
mleka80 g
cukru10 dkg roztopionej
margarynyszczypta
soliNadzienie:25 dkg
twarogu1
żółtko4 łyżki
cukrurodzynki Helio
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć
drożdże, wlać
mleko i dodać łyżeczkę
cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością
mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę
cukru,
margarynę,
sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę
bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę
twarogową [
twaróg utrzeć z
żółtkiem i
cukrem, dodając na koniec
rodzynki].Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut. Posmarować roztrzepanym
białkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.



