ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami

Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio ..
50 dkg mąki
40 g drożdży
1 szkl. letniego mleka
80 g cukru
10 dkg roztopionej margaryny
szczypta soli
Nadzienie:
25 dkg twarogu
1 żółtko
4 łyżki cukru
rodzynki Helio
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, margarynę, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/drozdzowki-z-twarogiem-i-rodzynkami.html