Wykonanie
Myślałam, że to już koniec sezonu na
botwinkę, tymczasem nadal można spotkać ją na targach. Cieszy mnie równie mocno jak wiosną, kiedy zobaczyłam ją na straganie po raz pierwszy w tym roku. ;-) Tym razem przygotowałam ją w formie farszu do pierogów a dzięki dodatkowi
mięsa całość stała się bardziej treściwa.

Ciasto:250ml gorącej
wody400-500g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliFarsz:1
filet z kurczaka2
młode marchewki1 pęczek
botwinki z dużymi
burakamiolejsól,
pieprz1. Przygotowujemy farsz:
kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną
marchewką. Studzimy.
Kurczaka i
marchew rozdrabniamy za pomocą widelca.2.
Buraczki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, liście i łodygi kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Studzimy, łączymy z
kurczakiem i
marchewką, doprawiamy do smaku.3. Do miski dodajemy szklankę
mąki i
sól, mieszamy. Wlewamy gorącą
wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą
mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.4. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej
wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

