ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kurczakiem i botwinką

Pierogi z kurczakiem i botwinką

nazwa

Wykonanie

Myślałam, że to już koniec sezonu na botwinkę, tymczasem nadal można spotkać ją na targach. Cieszy mnie równie mocno jak wiosną, kiedy zobaczyłam ją na straganie po raz pierwszy w tym roku. ;-) Tym razem przygotowałam ją w formie farszu do pierogów a dzięki dodatkowi mięsa całość stała się bardziej treściwa.
Ciasto:
250ml gorącej wody
400-500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1 filet z kurczaka
2 młode marchewki
1 pęczek botwinki z dużymi burakami
olej
sól, pieprz
1. Przygotowujemy farsz: kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną marchewką. Studzimy. Kurczaka i marchew rozdrabniamy za pomocą widelca.
2. Buraczki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, liście i łodygi kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy, łączymy z kurczakiem i marchewką, doprawiamy do smaku.
3. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.
4. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/07/pierogi-z-kurczakiem-i-botwinka.html