Wykonanie
Przepyszny, delikatny w smaku
chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia.Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku
chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią
mieć codziennie świeży, pachnący
chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku
chleba.Składniki - proporcje na około 550g i 800 g bochenek275g / 400 g
mąki pszennej (typ od 550 do 650)70 g / 100 g
mąki żytniej (typ 720)200 / 310 ml
wody1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa płynnego
miodu lub melasy z
buraków1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa
oleju3/4 łyżeczki / 1 płaska łyżeczka
soli3g / 5 g suchych
drożdżyPrzygotowanieWszystkie składniki umieścić maszynie do
chleba w następującej kolejności:
miód,
olej,
woda,
sól, oba rodzaje
mąki i na końcu
drożdże.W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku
chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie
chleba to 3 i pół godziny).