ßßß Cookit - przepis na Schabowe kąski w krakersach

Schabowe kąski w krakersach

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku.
400g schabu
150g krakersów
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.
2. Krakersy przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.
3. Każdy kawałek schabu obtaczamy dokładnie w krakersach. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/schabowe-kaski-w-krakersach.html