Wykonanie
Tak przygotowany
schab smakuje jak...
kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to
schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie
tracą nic ze smaku.

400g
schabu150g
krakersów1 mały kubek
jogurtu naturalnego1
jajko2 łyżki pikantnego
keczupu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego
sól,
pieprz1.
Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą
jogurt,
jajko,
keczup,
sos sojowy i
przyprawy. Dodajemy
schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.2.
Krakersy przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.3. Każdy kawałek
schabu obtaczamy dokładnie w krakersach. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.


