Wykonanie
Oto jedna z naszych ulubionych wersji pieczeni. Przygotowuję ją z przeznaczeniem na kanapki, zamiast
wędliny. Przynajmniej połowa znika jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu a to najlepszy dowód na to, że jest pyszna. :-) Dodatek warzyw sprawia, że nie jest sucha jak to z pieczeniami bywa. Za tym by ją przygotować przemawiają także względy ekonomiczne. Kilogramowy kawałek takiej domowej pieczeni to koszt 11zł a za tę cenę możemy kupić co najwyżej
mielonkę z
mięsem oddzielonym mechanicznie, przy czym nie wystarczy nam nawet na kilogram. ;-)
1kg
mięsa mielonego3
marchewki1
pietruszka1/2 dużego
selera1 pęczek zielonej
pietruszki2
jajka4 łyżki
bułki tartej2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy:
sól,
pieprz, gyros,
czosnek granulowany,
papryka słodka,
papryka ostra1.
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną
pietruszkę siekamy.2. Starte warzywa łączymy z
mięsem mielonym,
czosnkiem i
przyprawami. Dodajemy
jajko i
bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej
olejem).3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut.