Wykonanie
Brokuły jemy stosunkowo rzadko. Muszę przyznać, że nie w każdej formie mi smakują i nie zawsze mam na nie apetyt. Na
brokuły muszę
mieć dzień. ;-) Jako że z
serem (choć tutaj użyłam jedynie
serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj
mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie.

Pulpety:500g
mięsa mielonegomała
czerwona cebula1 łyżeczka
czerwonej paprykisól,
pieprz do smaku
jajko3 łyżki
bułki tartejSos1
brokuł (500g)2 średnie
czerwone cebule100g
serka topionego o smaku
cebuli100g
żółtego sera200ml
mlekasól,
pieprz1. Przygotowujemy pulpety:
cebulę drobno kroimy, mieszamy z
mięsem,
papryką,
solą,
pieprzem,
jajkiem i
bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z
wody i przekładamy na talerz.2.
Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.3. Przygotowujemy sos:
cebulę kroimy, szklimy. Dodajemy pokrojony na kawałki
serek topiony,
mleko,
sól i
pieprz do smaku. Gotujemy do czasu aż
serek się roztopi. Po tym czasie dodajemy
ser żółty,
brokuł, pulpety. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

