ßßß Cookit - przepis na Sos

Sos

nazwa

Wykonanie

Brokuły jemy stosunkowo rzadko. Muszę przyznać, że nie w każdej formie mi smakują i nie zawsze mam na nie apetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako że z serem (choć tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie.
Pulpety:
500g mięsa mielonego
mała czerwona cebula
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
jajko
3 łyżki bułki tartej
Sos
1 brokuł (500g)
2 średnie czerwone cebule
100g serka topionego o smaku cebuli
100g żółtego sera
200ml mleka
sól, pieprz
1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz.
2. Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
3. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy, szklimy. Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony, mleko, sól i pieprz do smaku. Gotujemy do czasu aż serek się roztopi. Po tym czasie dodajemy ser żółty, brokuł, pulpety. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/03/sos-serowo-brokuowy.html