ßßß Cookit - przepis na Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam bardzo popularne ciasto - mleczna kanapka. Jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Tak samo mleczne. Tak samo słodkie. A co ważne - bez dodatku chemii i konserwantów. :-) Dość ciężkie, bardzo kremowe, słodkie. Zaspokoi apetyt na słodycze na cały dzień. ;-) Widywałam je na różnych blogach i z tych przepisów powstała moja wersja. Słodki, intensywny, mleczny smak przełamałam morelową konfiturą od Nasze Domowe .
Biszkopt:
6 jajek L
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka w proszku
200g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
konfitura morelowa, u mnie od Nasze Domowe
Wierzch:
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
dowolna cukrowa dekoracja
1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.
3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy do zawrzenia i studzimy. Ucieramy mikserem masło, dodajemy stopniowo mleko z cukrem a następnie mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Blat ciasta smarujemy konfiturą morelową, masą mleczną i przykrywamy drugim blatem.
5. Słodką śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/03/ciasto-mleczna-kanapka.html